Categorie 2 icon

Welke soorten eiwitpoeder zijn er?

Icon 02

Samenvatting Artikel

Welke soorten eiwitpoeder zijn er feature image 01

Eiwitten dragen bij aan het herstel en de opbouw van je spieren. Eiwit is een belangrijke bouwsteen voor spieren, dus het nemen van een eiwit-supplement kan je heel goed helpen bij jouw sportdoelen. 

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder die allemaal andere eigenschappen en voordelen hebben. In dit artikel behandelen we de 6 meest voorkomende. 

Whey protein

Whey protein is een van de meest populaire soorten eiwitpoeder en wordt gemaakt van melk. Het wordt heel snel door je lichaam opgenomen en is daarnaast ook rijk aan aminozuren (BCAAs), die ook helpen bij de opbouw van spiermassa.

Soja-eiwit

Soja-eiwitpoeder is eiwitpoeder dat wordt gehaald uit, je raadt het al, soja. Hierdoor is het geschikt voor veganisten en voor mensen met een lactose-intolerantie. Het bevat naast eiwit alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. 

Caseïne-eiwit

Caseïne-eiwitpoeder wordt gemaakt van melk. Het grote voordeel van caseïne-eiwitpoeder is dat het trager door je lichaam wordt opgenomen. Hierdoor is het een constante stroom aan eiwitten en aminozuren in plaats van een korte eiwit-shot. Je kunt dit eiwit bijvoorbeeld nemen voordat je gaat slapen waarna het gedurende de nacht verteerd en je spieren de nodige eiwitten en aminozuren geeft. 

Ei-eiwit

Ei-eiwitpoeder is gemaakt van eiwit uit eieren. Ei-eiwitpoeder is gemakkelijk op te nemen, compleet met tot wel 20 verschillende aminozuren en een goede bron van eiwit. Ei-eiwitpoeder wordt net als whey-eiwit snel opgenomen door je lichaam en kun je dus het beste direct na je training innemen. 

Pea-eiwit

Pea-eiwit is een eiwitpoeder dat wordt gemaakt van erwten. Het is een plantaardige eiwitbron en is dus ook geschikt voor veganisten. Net als ei-eiwit, bevat pea-eiwit alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om spiermassa op te bouwen en te herstellen. Pea-eiwit heeft een lichtere textuur dan ei-eiwit en is gemakkelijker te verteren. 

Rice-eiwit

Rice-eiwit is een plantaardig eiwitpoeder dat wordt gemaakt van rijst. Het is een goede keuze voor mensen die allergisch zijn voor soja of melk. Rice-eiwit wordt vaak gebruikt als vervanging voor andere eiwitbronnen en heeft een nog lichtere textuur dan ei- of pea-eiwit. 

Hoe gebruik je eiwitpoeder? 

Eiwitpoeder kun je nemen in de vorm van een shake door het poeder bijvoorbeeld te mengen met melk of water. Buiten een standaard shake met melk of water kun je er ook een smoothie van maken door bijvoorbeeld vers fruit of verse groente toe te voegen. Op deze manier wordt jouw eiwit shake ook nog eens extra gezond. 

Hoeveel eiwitten zitten er in eiwitpoeder? 

Vaak hangt de hoeveelheid eiwitten per portie af van het soort eiwitpoeder dat je hebt gekozen en de smaak. Een gemiddeld portie van 30 gram eiwitpoeder bevat ongeveer 20 tot 25 gram eiwit. 

Waar moet je op letten? 

Wanneer je de keuze maakt voor een bepaald merk of voor een bepaalde soort eiwit is het belangrijk dat je kijkt of het compleet is. Dit betekent dat alle 9 essentiële aminozuren in het eiwitpoeder zitten. Verder is het goed om te weten dat de smaak eiwitpoeder ook de hoeveelheid eiwit per portie beïnvloedt. Wil je het maximale uit je portie halen? Kies dan voor een naturel variant. 

De keuze voor het juiste eiwitpoeder hangt af van je persoonlijke voorkeur en je specifieke doelen. Wil je bijvoorbeeld graag meer spieropbouw, sneller herstel na je training of wat doen aan je gewicht?